2013

Ján Čajak 1863 – 1944

JAN CAJAK

Dokumentárna výstava pri príležitosti 150. výročia narodenia a 70. výročia úmrtia

Ján Čajak – spisovateľ a učiteľ, bol jednou z ústredných osobností kultúrneho a osvetového života Báčskeho Petrovca a vojvodinských Slovákov v prvej polovici 20. storočia. Na začiatku I. svetovej vojny bol internovaný a väznený v Kamenici a Subotici. Účinkoval ako delegát vojvodinských Slovákov v práci Veľkej národnej skupštiny 25. 11. 1918, keď Vojvodina bola pripojená ku Kráľovstvu Srbov, Chorvátov a Slovincov. 

Да ли ме познајете?

Poznate ma

Реч фотографија потиче из грчке речи пхотос – светло и грапхос – писање, у буквалном преводу је то „писање светлом“. Почеци фотографије се тичу техничког напретка и изума у 19. Веку, које су се дешавале на пољу науке и уметности. Фотографија је за време свог кратког и динамичног развоја прошло кроз разне облике и механичке форме. Основном и важном формом механике је позната Camera obscura (лат. мрачна комора), која представља оптички уређај и претходник је фотоапарата. Camera obscura је у принципу кутија са рупом на једној страни, тако да светло из спољашње сцене, по преласку кроз рупу, пада на конкретно место на супротној страни зида кутије. Са овим апаратом је пројектована слика увек била мања него што заправо јесте и била је наопачке. Камера је имала дугорочан, вишевековни развој.

Ján Chlpka

20.10.2013 – 17.11.2013 - Samostatná výstava obrazov.

Jan-Chlpka 2013

Pavel Čáni

02.08.2013 – 10.09.2013 - Samostatná výstava pri príležitosti životného jubilea – 60. rokov umelca.

Pavel-Cani 2013

Галерија
Зуске Медвеђове

GZM

Галерија Зуске Медвеђове већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зузке Медвеђове. Зузка Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака.

Виртуелне
туре

banner 360 kresby

banner 360 galeria zm

banner 360 komplex

Комплекс
традиционалне архитектуре

Komplex ľudovej arhitektúry

Комплекс традиционалне архитектуре чини Најстарија кућа у Петровцу (СК1017), која представља непокретно културно добро Републике Србије од изузетног значаја и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе од 1965. године. Кућа датира из друге половине 18. века, а њена околина је музејски комплекс. Поред куће је амбар на саоницама и мњач (СК1893), који је такође непокретно културно добро и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Изложбена делатност

Запратите нас


 ytlogo     GaleriaZM FB