О галерији Зуске Медвеђове

Галерија „Зуска Медвеђова“ већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зуске Медвеђове. Зуска Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака. Главни мотив за оснивање галерије био је део уметничког рада академске сликарке Зуске Медвеђове, који је сликарка тестаментом поклонила суграђанима након смрти 1985. Крајем 80-их, идеја о оснивању галерије почела је да се остварује. Изложбени простор настао је адаптацијом учионица бивше државне школе, у којој је Медвеђова први пут самостално излагала 1922. године. Један део зграде прилагођен је за чување уметничких дела, а и данас  се користи у те сврхе.

Оснивање галерије представља значајан корак за ликовну културу у нашем окружењу. Отварањем галерије академским уметницима је дат простор да представе своју делатност, а њихове активности су сваке године доступне јавности путем појединачних или колективних изложби. Данас бележимо богату изложбену активност. Укупан број самосталних, колективних, меморијалних и ретроспективних изложби је 127. Излагали су академски и наивни уметници, као и сликари аматери из земље и иностранства.

Галерија „Зуска Медвеђова“ организује и најзначајнију уметничку манифестацију Словака у Војводини – Бијенале словачких уметника у Србији, на којој се додељује Награда ,,Карол Милослав Лехотски“ за најбољу самосталну изложбу у двогодишњем периоду између два бијенала и Награда ,,Ћирил Кутлик“ за животно дело. Паралелно са бијеналом одржава се и стручна конференција – Ликовно саветовање, на којем се разматрају теме из области ликовне уметности.

Галерија „Зуска Медвеђова“ тренутно се налази под управом Музеја војвођанских Словака, који брине о програму рада, просторијама, уметничкој збирци и стручном опхођењу.

Галерија
Зуске Медвеђове

GZM

Галерија Зуске Медвеђове већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зузке Медвеђове. Зузка Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака.

Виртуелне
туре

banner 360 kresby

banner 360 galeria zm

banner 360 komplex

Комплекс
традиционалне архитектуре

Komplex ľudovej arhitektúry

Комплекс традиционалне архитектуре чини Најстарија кућа у Петровцу (СК1017), која представља непокретно културно добро Републике Србије од изузетног значаја и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе од 1965. године. Кућа датира из друге половине 18. века, а њена околина је музејски комплекс. Поред куће је амбар на саоницама и мњач (СК1893), који је такође непокретно културно добро и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Изложбена делатност

Запратите нас


 ytlogo     GaleriaZM FB