Изложба словачке народне ношње

Народни музеј је правим богатством духовне и материјалне културе Словака који живе у Војводини.
Збирке Музеја чувају предмете домаће израде, занатства, народне одеће али и богату архиву.
Већина предмета у Музеју датира из друге половине 19. века и почетка 20. века. Због тога што је простор Музеја тесан, одлучили смо се за уређење интеријера и народну ношњу.

Инвентар собе у првој половини 19. века чине: кревет, сто, клупе, ретко столице, онда ковчег или орман, чивилук. Већ од друге половине 19. века део интеријера била је једнокрилни или двокрилни орман, коју је обично невеста доносила у мираз. Ред фарбаних тањира, који су красили зидове сеоских соба и кухиња давао је коначну слику интеријера.

Велики број намештаја се у то време богато и шаролико украшавао, већином орнаментима биљака, али и животињским мотивима са нацртаним петлом или птицом и са исписаном годином производње и именом власника.
Одећа досељених Словака је била доста скромна. Само постепено, како су се мењали социјално-економски услови, мењала се и одећа и ношња. На сам изглед словачке народне ношње, осим промена у економској ситуацији и друштвеним односима, имали су утицај и следећи фактори: ношње из крајева из којих је потицала већина досељеника, онда утицај суседа – других народа, утицај насеља и градова… Збир ових утицаја ствара нову специфичну ношњу Словака у Војводини, на којој се задржавају архаични елементи у основним деловима одеће, али која је означена модернизацијом.
Свој врхунац у развоју, у богатству и разноликости, словачка народна ношња достиже у првој деценији 20. века.

Галерија
Зуске Медвеђове

GZM

Галерија Зуске Медвеђове већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зузке Медвеђове. Зузка Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака.

Виртуелне
туре

banner 360 kresby

banner 360 galeria zm

banner 360 komplex

Комплекс
традиционалне архитектуре

Komplex ľudovej arhitektúry

Комплекс традиционалне архитектуре чини Најстарија кућа у Петровцу (СК1017), која представља непокретно културно добро Републике Србије од изузетног значаја и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе од 1965. године. Кућа датира из друге половине 18. века, а њена околина је музејски комплекс. Поред куће је амбар на саоницама и мњач (СК1893), који је такође непокретно културно добро и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Изложбена делатност

Запратите нас


 ytlogo     GaleriaZM FB