Zbirke

Osnovnom obavezom muzeja je čuvati za buduće generacije kolekcije predmeta i koristiti ih za razvoj i proširenje znanja na osnovu proučavanja, vaspitno-obrazovnih aktivnosti, stalnih ekspozicija, privremenih izložbi i drugim naučnim aktivnostima. Ove aktivnosti moraju da budu u skladu sa definisanom linijom i vaspitno-obrazovnim smerom muzeja. Ne smeju da ugrožavaju kvalitet zbirki, niti normalno staranje o njima. Muzeji moraju da budu svesni činjenice, da izlaganje kolekcionarskih predmeta bez izjave o poreklu može da se tretira kao zaobilaženje zabrane nezakonite trgovine kulturnim dobrima. Muzeji moraju obezbediti, da informacije, objavljene u medijima, budu tačne, istinite, objektivne i naučno podržane (Etički kodeks Međunarodnog saveta muzeja – ICOM. Za potrebe ovog kodeksa, je termin ”upravni organ” korišćen za sve, koji učestvuju u upravi, finansiranju, formiranju ciljeva i namera muzeja i njegove uprave, npr. Ministarstvo, opština, teritorijalna jedinica, upravni odbor, udruženje i sl.; iz engleskog originala ICOM. Code of Ethics for Museums prevela u slovački jezik PhDp. Beata Havelska. Profesionalno uredništvo: kabinet muzeologije SNM – Narodni muzejski centar.
Do devedesetih godina 20 veka muzejska zbirka je povećana na otprilike 4000 predmeta, fotografija, dokumenata, mapa, knjiga i drugih stvari koje se tiču slovačke etničke pripadnosti u Vojvodini, od kojih su pojedine vrlo retke.
Većina predmeta iz kolekcije datira iz druge polovine 19. veka i početka 20. veka.
U etnografskoj i istorijskoj zbirci dominiraju predmeti iz Bačke.
U zbirci fotografija su zastupljena skoro sva sela i gradovi u Vojvodini, u kojima žive Slovaci (ali i Slovaci koji žive u Rumuniji i Bugarskoj).

autor teksta:
Miroslava Blažić

Ekspozicije muzeja

expozicie-mvs

Osnovnom obavezom muzeja je čuvati za buduće generacije kolekcije predmeta i koristiti ih za razvoj i proširenje znanja na osnovu proučavanja, vaspitno-obrazovnih aktivnosti, stalnih ekspozicija, privremenih izložbi i drugim naučnim aktivnostima. Ove aktivnosti moraju da budu u skladu sa definisanom linijom i vaspitno-obrazovnim pravcem muzeja.

Galerija Zuzke Medveđ

GZM

Galerija Zuzke Medveđ svečano je otvorena u subotu, 1. jula 1989. Prvu izložbenu ekspoziciju činilo je 54 restauriranih dela Zuzke Medveđ iz dobijenog fonda. Ekspoziciju su sačinjavali portreti, portreti sa narodnom nošnjom, narodno-žanrovske figuralne kompozicije, mrtva priroda, akti i pejzaži.

Narodno graditeljstvo

najstarsy-dom

Spomenik kulture od izuzetnog značaja „Zavičajna kuća“ u Petrovcu je građevina panonskog tipa koje su se gradile od 18. do polovine 20. veka. Kuća je građena tehnikom nabijanja gline i celom površinom je delimično ukopana u zemlju. Krov je na dve vode, napravljen od trske i okrenut zabatom prema ulici. U kući se nalaze predmeti koji predstavljaju tradicionalno prebivalište vojvođanskih Slovaka.

Iz sadržaja...

Default Image

Zoznam výstav

Zoznam výstav
Default Image

Ján Bačúr

Samostatná výstava. 28.02.1998 – 22.03.1998
II-bienale-amaterov 2012

2. bienále slovenských výtvarníkov amatérov

Spoločná výstava. 25.05.2012 – 30.06.2012
1995 Michal Madacky

Michal Madacký

Výstava výtvarných a reklamných fotografií. 16.12.1994 – 16.01.1995

Lista izložbi GZM

3 BIENALE Katalog - 20 DECEMBER 2014

3. bienále slovenských výtvarníkov – amatérov

26.12. – 31.12.2014 – 3. bienále slovenských výtvarníkov amaterov. Kolektívna výstava umelcov z…
2014 R JANDRIC grafiky

Radovan Jandrić – grafiky

10.10. – 11.11.2014 – Radovan Jandrić – grafiky, samostatná výstava pri príležitosti životného…
01 Dni-japonskej-g 0514-00

Dni japonskej kultúry

22.05. – 10.06.2014 Dni japonskej kultúry – výstava ukiyo-e grafík z 18. a 19. storočia, majiteľa…

Izložbe MVS

Plagat PREDOK slovensky

Предок - симбол етничког идентитета…

Предок - симбол етничког идентитета војвођанских Словака
velke zhromazdenie

Slovaci i Velika narodna skupština u…

Slovaci i Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine Autor: MA Jan Đemrovski
plagat za horami2018 tlac 1

Za horami, za dolami – tri storočia…

Pomaly to už budú tri storočia, odkedy na území dnešnej Vojvodiny žijú príslušníci slovenského…
Website by Webmedia