Proces izgradnje

Sa nabijanjem zidova se počinjalo od zdrave zemlje, na način da se prvo uklonio gornji sloj humusa. Ponekad su se radili temelji na “dva šufa” – otprilike 60cm. Zidovi su se između dve daske nabijali “kujanicama” od sastružene gline iz jame, koja se iskopala na dvorištu ili, kada se gradilo više kuća, glina se nosila iz jama iza sela. Ovako se nabijalo sve po tavanicu. Zidovi su se onda sušili na suncu. Nabijeni zid je bio debeo zbog toga, da zimi štiti od hladnoće a leti od vrućine. U ugaoni deo zidova su se stavljali snopovi trske, da se zid poveže. Nakon sušenja su se sekli otvori – prozori i vrata, za koje su se već prilikom nabijanja postavile snažne grede od hrasta, duda ili bagrema. Otvori su se morali seći sekirom, zbog jačine materijala.
Na uzdužne zidove su se poprečno postavljale letve, udaljene od sebe otprilike 1m. U prednjoj i zadnjoj sobi po sredini, ispod ovih letvi, postavljena je bila glavna noseća greda. Na letve se nabacao deblji sloj trske, na koji se sipala glina, ponekad i do 20cm debljine. Sa donje strane, trska je bila namazana razređenom glinom.
Na krajeve ovih letvi su se montirali rogovi, na koje su se uzdužno montirale okrugle palice a na njih se žicom hvatala trska. Glavni sloj deblje trske se još popunjavao tanjim slojem trske. Na kraju se uplela “pletenica” i krov je bio gotov. Zidovi su bili malterisani isto kao i tavanica a nakon toga krečeni na belo. Glavna greda je morala biti obmotana platnom, koje se lepilo testom, da kreč ne bi otpao.
Pod se mazao vodom, u kojoj je bila mešavina zemlje i kravljeg izmeta. Zabat je takođe bio zatvoren trskom, ili daskama koje su se krasile raznim ornamentima.
Kao zanimljivost bio je glineni petao na dimnjaku koji se uzdizao nad otvorenim tremom. Više je ličio na goluba a njegova namena, po priči, bila je štititi kuću od požara.
Danas, ova građevina daje mogućnost da se shvati veza između savršene namene, napredne konstrukcije i jednostavnošću lepote.
Jasno je i sasvim očigledno, da su naši preci gradili kuće na različit način od onih koje su ostavili iza sebe u Slovačkoj. Konstrukcija, forma i materijal su se adaptirali po potrebi i nameni. To govori o različitosti talenata i veštini naših predaka, zato što su se svi ovi radovi pre svega radili bez pomoći drugih.


Autor teksta:
Pavel Bađonski

Ekspozicije muzeja

expozicie-mvs

Osnovnom obavezom muzeja je čuvati za buduće generacije kolekcije predmeta i koristiti ih za razvoj i proširenje znanja na osnovu proučavanja, vaspitno-obrazovnih aktivnosti, stalnih ekspozicija, privremenih izložbi i drugim naučnim aktivnostima. Ove aktivnosti moraju da budu u skladu sa definisanom linijom i vaspitno-obrazovnim pravcem muzeja.

Galerija Zuzke Medveđ

GZM

Galerija Zuzke Medveđ svečano je otvorena u subotu, 1. jula 1989. Prvu izložbenu ekspoziciju činilo je 54 restauriranih dela Zuzke Medveđ iz dobijenog fonda. Ekspoziciju su sačinjavali portreti, portreti sa narodnom nošnjom, narodno-žanrovske figuralne kompozicije, mrtva priroda, akti i pejzaži.

Narodno graditeljstvo

najstarsy-dom

Spomenik kulture od izuzetnog značaja „Zavičajna kuća“ u Petrovcu je građevina panonskog tipa koje su se gradile od 18. do polovine 20. veka. Kuća je građena tehnikom nabijanja gline i celom površinom je delimično ukopana u zemlju. Krov je na dve vode, napravljen od trske i okrenut zabatom prema ulici. U kući se nalaze predmeti koji predstavljaju tradicionalno prebivalište vojvođanskih Slovaka.

Iz sadržaja...

Hermanov brloh Hermanova jazbina Celje 1a

2016 - Narodeniny v Hermanovom brlohu – Detské…

17.02.2016 – 10.03.2016 – Narodeniny v Hermanovom brlohu – Detské múzeum, Celje,…
Default Image

Đula Šanta – Ján Triaška

Dvojvýstava obrazov 10.05.1997 – 25.05.1997
Najstarsi dom ULICA

O zavičajnoj kući

Spomenik kulture „Najstarija kuća“ je građevina panonskog tipa koje su se gradile od 18.…
Default Image

Galeriji Zuzke Medveđ za 20-ti rođendan

U 2009 godini vojvođanski Slovaci se podsećaju na godišnjice vredne pažnje vodećih…

Lista izložbi GZM

3 BIENALE Katalog - 20 DECEMBER 2014

3. bienále slovenských výtvarníkov – amatérov

26.12. – 31.12.2014 – 3. bienále slovenských výtvarníkov amaterov. Kolektívna výstava umelcov z…
2014 R JANDRIC grafiky

Radovan Jandrić – grafiky

10.10. – 11.11.2014 – Radovan Jandrić – grafiky, samostatná výstava pri príležitosti životného…
01 Dni-japonskej-g 0514-00

Dni japonskej kultúry

22.05. – 10.06.2014 Dni japonskej kultúry – výstava ukiyo-e grafík z 18. a 19. storočia, majiteľa…

Izložbe MVS

Plagat PREDOK slovensky

Предок - симбол етничког идентитета…

Предок - симбол етничког идентитета војвођанских Словака
velke zhromazdenie

Slovaci i Velika narodna skupština u…

Slovaci i Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine Autor: MA Jan Đemrovski
plagat za horami2018 tlac 1

Za horami, za dolami – tri storočia…

Pomaly to už budú tri storočia, odkedy na území dnešnej Vojvodiny žijú príslušníci slovenského…
Website by Webmedia