O zavičajnoj kući

Najstarsi dom ULICASpomenik kulture „Najstarija kuća“ je građevina panonskog tipa koje su se gradile od 18. do polovine 20. veka. Kuća je građena tehnikom nabijanja gline i celom površinom je delimično ukopana u zemlju. Krov je na dve vode, napravljen od trske i okrenut zabatom prema ulici. U kući se nalaze predmeti koji predstavljaju tradicionalno prebivalište vojvođanskih Slovaka.
Najstarsi dom ULICAMaterijal za izgradnju kuće se iskopavao neposredno na gradilištu ili se dovozio sa gliništa koja su nalazila na kraju sela. Da bi glina nakon sušenja bila kompaktna, najpre se morala razgrabuljati i politi vodom.  
U glinu se dodavala mlevena slama, eventualno lišće ili konjski izmet. Nakon toga glina se gaženjem nogama ili toptanjem stoke dobro izmešala. Jedna od tehnika gradnje je bilo nabijanje. Najstarsi dom BOCNA STRANAZidovi sa pravljeni nabijanjem vlažne gline u pokretne sanduke koji pravljeni od drvenih dasaka. Radi čvrstine u uglove zidova ugrađivalo se pruće i suvo granje. Gotovu nabijaču su izravnali i mazali razređenim blatom. Otvore za prozore i vrata su sekli po završetku gradnje. Građevina se morala brzo pokriti da je ne bi srušili kiša i vlaga.

Najstarsi dom PITVORPitvor (predsoblje, trem) predstavlja ulazni prostor u kuću. Pitvor nije bio grejanim prostorom, često bez plafona i nije se koristio kao stambeni prostor. Tu su se nalazile posude za vodu i pomije, razne košare za žitarice i druge stvari. Zimi se u pitvor sklanjala i živina.

 

Najstarsi dom KUCHYNA

Kuhinja je u prošlosti bila zadimljena i hladna prostorija u zadnjem delu pitvora. Nije bila pregrađena celim zidom već samo delimično, drvenom gredom na kojoj je postavljena prednja strana otvorenog dimnjaka. Ovakav oblik dimnjaka se koristio i za sušenje mesa. Kuhinja se koristila samo kao prostorija za kuvanje i odlaganje kuhinjskog posuđa. Jelo se u sobi za stolom. U prvobitnim kuhinjama se kuvalo na otvorenom ognjištu, iz kojeg se dim slobodno širio po prostoriji i odlazio u otvoren dimnjak. Iz tog razloga zidovi kuhinje su bili čađavi, iz čega je i nastao naziv Crna kuhinja.


Najstarsi dom PREDNA CHYZASoba (izba) je bila glavna stambena prostorija u kući. Vekovima je bila centar porodičnog života i često jedinom grejanom prostorijom u kući. U kasnijoj fazi razvoja, treća prostorija (komora) promenila je svoju namenu i koristila se kao druga, zadnja soba. Prednja soba postepeno je dobila reprezentativnu funkciju a glavna, stambena prostorija je postala zadnja soba.

 


Najstarsi dom ZADNA CHYZANajstarsi dom ZADNA CHYZAKomora (ostava) sa koristila kao skladišni prostor u kući. U komori su se čuvale namirnice, hrana, odevni predmeti ali i sprave koje su se koristile u domaćinstvu (za pečenje hleba, kuvanje pekmeza, svinjokolj, pletenje, tkanje, pranje veša) ili na porodičnom imanju (konjska oprema, vreće, spremnice). Komora obično nije bila grejana i slabo osvetljena prostorija. Povremeno se koristila i za spavanje i u kasnijem periodu se izmenila u zadnju sobu u kojoj je bila i peć.
Najstarsi dom SYPKAAmbar (žitnica) se koristila za skladištenje žitarica. Postavljena je na saonicama koje su omogućile jednostavnije premeštanje po blatu i snegu, u slučaju opasnosti od požara. U kasnijoj fazi razvoja ambari su se zidali od nezapaljivih materijala u zadnjem delu dvorišta, kraj postojećih kuća ili kao samostalni, pomoćni objekti.

Autor teksta:
Marijan Pavlov, etnolog

Ekspozicije muzeja

expozicie-mvs

Osnovnom obavezom muzeja je čuvati za buduće generacije kolekcije predmeta i koristiti ih za razvoj i proširenje znanja na osnovu proučavanja, vaspitno-obrazovnih aktivnosti, stalnih ekspozicija, privremenih izložbi i drugim naučnim aktivnostima. Ove aktivnosti moraju da budu u skladu sa definisanom linijom i vaspitno-obrazovnim pravcem muzeja.

Galerija Zuzke Medveđ

GZM

Galerija Zuzke Medveđ svečano je otvorena u subotu, 1. jula 1989. Prvu izložbenu ekspoziciju činilo je 54 restauriranih dela Zuzke Medveđ iz dobijenog fonda. Ekspoziciju su sačinjavali portreti, portreti sa narodnom nošnjom, narodno-žanrovske figuralne kompozicije, mrtva priroda, akti i pejzaži.

Narodno graditeljstvo

najstarsy-dom

Spomenik kulture od izuzetnog značaja „Zavičajna kuća“ u Petrovcu je građevina panonskog tipa koje su se gradile od 18. do polovine 20. veka. Kuća je građena tehnikom nabijanja gline i celom površinom je delimično ukopana u zemlju. Krov je na dve vode, napravljen od trske i okrenut zabatom prema ulici. U kući se nalaze predmeti koji predstavljaju tradicionalno prebivalište vojvođanskih Slovaka.

Iz sadržaja...

Default Image

250 rokov života vo Vojvodine

Kolektívna tematická výstava. 07.10.1995 – 05.11.1995
Jaroslav-Simovic 2012

Jaroslav Šimovič

Samostatná výstava obrazov. 29.04.2012 – 20.05.2012

Lista izložbi GZM

3 BIENALE Katalog - 20 DECEMBER 2014

3. bienále slovenských výtvarníkov – amatérov

26.12. – 31.12.2014 – 3. bienále slovenských výtvarníkov amaterov. Kolektívna výstava umelcov z…
2014 R JANDRIC grafiky

Radovan Jandrić – grafiky

10.10. – 11.11.2014 – Radovan Jandrić – grafiky, samostatná výstava pri príležitosti životného…
01 Dni-japonskej-g 0514-00

Dni japonskej kultúry

22.05. – 10.06.2014 Dni japonskej kultúry – výstava ukiyo-e grafík z 18. a 19. storočia, majiteľa…

Izložbe MVS

Plagat PREDOK slovensky

Предок - симбол етничког идентитета…

Предок - симбол етничког идентитета војвођанских Словака
velke zhromazdenie

Slovaci i Velika narodna skupština u…

Slovaci i Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine Autor: MA Jan Đemrovski
plagat za horami2018 tlac 1

Za horami, za dolami – tri storočia…

Pomaly to už budú tri storočia, odkedy na území dnešnej Vojvodiny žijú príslušníci slovenského…
Website by Webmedia