Prilikom 20-te godišnjice osnivanja i rada

Likovna umetnost slovačkih autora u Vojvodini ima dugu i kompleksnu tradiciju. To je oblast kulture, koja još uvek nije dovoljno i stručno proučena.
Davno, početkom osamdesetih godina prošlog veka u petrovačkoj galeriji Blatno, svoje pionirske korake uradila je grupa mladih entuzijasta. Ponudili su novu formu i sadržinu. Evidentno je kvalitativno pomeranje, i prisustvo novih poetika. Moderno koncipirane izložbe i provokativne prezentacije stvaranja aktuelnih slovačkih umetnika, bile su izgleda skandalozne. Bila su to vremena, kada su se branile proživljene vrednosti, zasnovane na tradicionalnoj etno-kulturi. Dominirao je populizam, da li kao ponavljanje socijalističkih ideja o obaveznoj masovnosti u kulturi, ili je to jednostavno bio primitivan strah od nečeg novog, nepoznatog. Princip populizma stajao je kao Damoklov mač iznad glava pojedinaca – koji su u to vreme bili stvarnom progresivnom elitom.. sva sreća, da je upravo ta ”blatnovska” grupa preživela maltretiranja i napade branitelja kvazi-socijalističkih ideologa i nastavila raditi u novoosnovanoj Galeriji Zuzke Medveđ, 01. jula 1989 godine.
Likovni imetak Zuzke Medveđ je postao matična, dakle primarna sadržina aktivnosti galerije, ali ni u kojem slučaju jedina. Već na samom početku se radilo profesionalno i stručno. Galerija je otvorila vrata umetnicima raznih profila i pravaca. Prezentovali su se dela akademskih umetnika ali i naivnih i amatera. U novembru 1991 godine u galeriji je bilo otvaranje 1. bijenala slovačke vojvođanske likovne umetnosti. Do danas je ovo najveća prezentacija slovačkih akademskih i afirmisanih umetnika van granica Slovačke. Inicijativom časopisa za literaturu i kulturu “Nový život” Bijenale je dobilo propratnu manifestaciju – Likovno savetovanje, koje je vremenom postalo jedini stručni simpozijum o likovnoj umetnosti. Na savetovanju se dodeljuju dve nagrade. Nagrada K. M. Lehotskog za najlepšu izložbu između dva bijenala i nagrada Kirila Kutlika za životno delo. Bijenale je postalo tradicionalna umetnička manifestacija, poznata ne samo u Petrovcu, ali gostovalo je i u Novom Sadu, Beogradu, Kikindi. U galeriji su gostovali mnogi afirmisani srpski umetnici, umetnici iz Slovačke, Australije, Kanade ...
Fundus galerije ima preko 1000 slika, crteža i skica. Osnovna delatnost galerije je izložbeno-dokumentarna.
Navedena knjiga je logičnim nastavkom prve, štampane prilikom 10. godišnjice GZM. Nova knjiga bi uključila sledećih 10 godina uspešnog i bogatog rada galerije i postala bi redak dokument i svedočanstvo vremena.


mr Pavel Čanji, akademski slikar - grafičar

Ekspozicije muzeja

expozicie-mvs

Osnovnom obavezom muzeja je čuvati za buduće generacije kolekcije predmeta i koristiti ih za razvoj i proširenje znanja na osnovu proučavanja, vaspitno-obrazovnih aktivnosti, stalnih ekspozicija, privremenih izložbi i drugim naučnim aktivnostima. Ove aktivnosti moraju da budu u skladu sa definisanom linijom i vaspitno-obrazovnim pravcem muzeja.

Galerija Zuzke Medveđ

GZM

Galerija Zuzke Medveđ svečano je otvorena u subotu, 1. jula 1989. Prvu izložbenu ekspoziciju činilo je 54 restauriranih dela Zuzke Medveđ iz dobijenog fonda. Ekspoziciju su sačinjavali portreti, portreti sa narodnom nošnjom, narodno-žanrovske figuralne kompozicije, mrtva priroda, akti i pejzaži.

Narodno graditeljstvo

najstarsy-dom

Spomenik kulture od izuzetnog značaja „Zavičajna kuća“ u Petrovcu je građevina panonskog tipa koje su se gradile od 18. do polovine 20. veka. Kuća je građena tehnikom nabijanja gline i celom površinom je delimično ukopana u zemlju. Krov je na dve vode, napravljen od trske i okrenut zabatom prema ulici. U kući se nalaze predmeti koji predstavljaju tradicionalno prebivalište vojvođanskih Slovaka.

Iz sadržaja...

12-bienale

12. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku,…

Spoločná výstava. 07.12.2013 - 31.12.2013
Default Image

Ján Agarský

24.11.2012
Stefan-Pavelka 2009

Štefan Pavelka

Samostatná výstava kolorovaných perokresieb (Modrý salón – Slovenské vojvodinské divadlo)…

Lista izložbi GZM

3 BIENALE Katalog - 20 DECEMBER 2014

3. bienále slovenských výtvarníkov – amatérov

26.12. – 31.12.2014 – 3. bienále slovenských výtvarníkov amaterov. Kolektívna výstava umelcov z…
2014 R JANDRIC grafiky

Radovan Jandrić – grafiky

10.10. – 11.11.2014 – Radovan Jandrić – grafiky, samostatná výstava pri príležitosti životného…
01 Dni-japonskej-g 0514-00

Dni japonskej kultúry

22.05. – 10.06.2014 Dni japonskej kultúry – výstava ukiyo-e grafík z 18. a 19. storočia, majiteľa…

Izložbe MVS

Plagat PREDOK slovensky

Предок - симбол етничког идентитета…

Предок - симбол етничког идентитета војвођанских Словака
velke zhromazdenie

Slovaci i Velika narodna skupština u…

Slovaci i Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine Autor: MA Jan Đemrovski
plagat za horami2018 tlac 1

Za horami, za dolami – tri storočia…

Pomaly to už budú tri storočia, odkedy na území dnešnej Vojvodiny žijú príslušníci slovenského…
Website by Webmedia