Galeriji Zuzke Medveđ za 20-ti rođendan

U 2009 godini vojvođanski Slovaci se podsećaju na godišnjice vredne pažnje vodećih institucija kulture, za koje im po prvi put na svoj način čestita i novo osnovan Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Jedna od njih je i Galerija Zuzke Medveđ iz Petrovca, koja 01. jula 2009 slavi 20 godina osnivanja i kontinuiranog rada na očuvanju, povećanju i razvoju slovačke likovne scene.
U toku 20 godina u ovoj Galeriji je stvorena bogata kolekcija umetničkih dela, koju karakterizuje naime ravnoteža žanra i promišljena politika izlagačkih aktivnosti. Za ovo zahvaljujemo kako likovnim umetnicima iz redova vojvođanskih Slovaka, kojih dostignuća se često mere po svetskim kriterijima kao i stručnom radu vodećih ličnosti galerije. Ne svaka oblast kulture vojvođanskih Slovaka može da se pohvali ovakvim bilansom, koji je u stvari rezultat kontinuiranog rada i dobrih osnova postavljenih u prošlosti.
Promišljen i sistematski pristup ka likovnom stvaralaštvu vojvođanskih Slovaka u sebi obuhvata i oblast upravljanja likovnim kulturnim nasledstvom. Radi se o kompleksnim i odgovornim aktivnostima, koje u isto vreme mogu biti kreativne i inspiracione. Naime, prenošenje kulturnih artefakata iz generacije na generaciju, njihovo obuhvatanje u nove kontekste, neponovljiva interakcija sa okolinom ali i svojom istorijom, omogućuje da ove kulturne vrednosti preuzimaju nova značenja i da svoje priče pričaju od početka.
20-tu godišnjicu Galerije Zuzke Medveđ slavimo upravo na dan njenog osnivanja svojstvenom kontekstualizacijom i auto-aktualizacijom, kada u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka predstavljamo kulturnoj javnosti Novog Sada deset, do nedavno u vrlo lošem stanju, danas već restauriranih uljanih slika naše prve akademske slikarke. Ovi radovi na dan 20-te godišnjice svedočiće o bogatom likovnom nasledstvu vojvođanskih Slovaka, ističući ljudsku kreativnost i kulturnu različitost. Za ovim korakom, će sigurno slediti novi koraci, slični u svojoj inovativnosti a isto tako različiti svojim sadržajem. Kada u ovim rezolucijama budemo uspešni, onda će rad našeg Zavoda biti svrsishodan a kultura vojvođanskih Slovaka biti integrisana na osnovu svojih specifičnosti.

Direktor
Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka
Milina Sklabinski

Ekspozicije muzeja

expozicie-mvs

Osnovnom obavezom muzeja je čuvati za buduće generacije kolekcije predmeta i koristiti ih za razvoj i proširenje znanja na osnovu proučavanja, vaspitno-obrazovnih aktivnosti, stalnih ekspozicija, privremenih izložbi i drugim naučnim aktivnostima. Ove aktivnosti moraju da budu u skladu sa definisanom linijom i vaspitno-obrazovnim pravcem muzeja.

Galerija Zuzke Medveđ

GZM

Galerija Zuzke Medveđ svečano je otvorena u subotu, 1. jula 1989. Prvu izložbenu ekspoziciju činilo je 54 restauriranih dela Zuzke Medveđ iz dobijenog fonda. Ekspoziciju su sačinjavali portreti, portreti sa narodnom nošnjom, narodno-žanrovske figuralne kompozicije, mrtva priroda, akti i pejzaži.

Narodno graditeljstvo

najstarsy-dom

Spomenik kulture od izuzetnog značaja „Zavičajna kuća“ u Petrovcu je građevina panonskog tipa koje su se gradile od 18. do polovine 20. veka. Kuća je građena tehnikom nabijanja gline i celom površinom je delimično ukopana u zemlju. Krov je na dve vode, napravljen od trske i okrenut zabatom prema ulici. U kući se nalaze predmeti koji predstavljaju tradicionalno prebivalište vojvođanskih Slovaka.

Iz sadržaja...

3 BIENALE Katalog - 20 DECEMBER 2014

3. bienále slovenských výtvarníkov – amatérov

26.12. – 31.12.2014 – 3. bienále slovenských výtvarníkov amaterov. Kolektívna výstava…
Default Image

Đula Šanta – Ján Triaška

Dvojvýstava obrazov 10.05.1997 – 25.05.1997
Default Image

Istorija

Sa inicijativom da se osnuje muzej slovačke manjine u nekadašnjoj FNR Jugoslaviji, izašla…
Default Image

Rastislav Škulec

28.12.2012

Lista izložbi GZM

3 BIENALE Katalog - 20 DECEMBER 2014

3. bienále slovenských výtvarníkov – amatérov

26.12. – 31.12.2014 – 3. bienále slovenských výtvarníkov amaterov. Kolektívna výstava umelcov z…
2014 R JANDRIC grafiky

Radovan Jandrić – grafiky

10.10. – 11.11.2014 – Radovan Jandrić – grafiky, samostatná výstava pri príležitosti životného…
01 Dni-japonskej-g 0514-00

Dni japonskej kultúry

22.05. – 10.06.2014 Dni japonskej kultúry – výstava ukiyo-e grafík z 18. a 19. storočia, majiteľa…

Izložbe MVS

Plagat PREDOK slovensky

Предок - симбол етничког идентитета…

Предок - симбол етничког идентитета војвођанских Словака
velke zhromazdenie

Slovaci i Velika narodna skupština u…

Slovaci i Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine Autor: MA Jan Đemrovski
plagat za horami2018 tlac 1

Za horami, za dolami – tri storočia…

Pomaly to už budú tri storočia, odkedy na území dnešnej Vojvodiny žijú príslušníci slovenského…
Website by Webmedia